Meest gestelde vragen

Wijkprogramma Team Leefomgeving 2022-2023 RKV

Meest gestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen. Deze onderwerpen hebben onze aandacht, maar kunnen wij niet op korte termijn of vanuit Team Leefomgeving realiseren.

Verkeer

Is het mogelijk om flitspalen te plaatsen bij een weg waar te hard wordt gereden? Het plaatsen van flitspalen is een taak van het Openbaar Ministerie (OM). Sommige bewoners willen graag meer flitspalen, vooral op plekken in de wijk waar vaak te hard wordt gereden. Het OM overlegt daarover met de wegbeheerders en de politie. Een belangrijke voorwaarde is dat de inrichting van de weg moet voldoen aan de inrichtingseisen. Met het groot onderhoud wordt daar rekening mee gehouden. Er kan wel een matrixbord worden geplaatst om de weggebruiker te informeren over zijn snelheid. De borden hangen ongeveer vier weken en worden daarna weer op een andere locatie geplaatst. Een verzoek voor deze Matrixborden kunt u doorgeven via Fixi op de website van de gemeente of via de app: https://www.arnhem.nl/algemeen/Klacht_bezwaar_of_melding/melding_of_kla…
Ook is het mogelijk om de melding telefonisch door te geven via het nummer 0800-1809.

Kan er op een drukke weg een veilige oversteekplaats gemaakt worden? Het hangt af van de inrichting van de weg of er een veilige oversteekplaats gemaakt kan worden. Er zijn meerdere oversteekplaatsen aanwezig op de wegen. Deze kun je herkennen aan de markering of een verhoging(middengeleider) tussen de rijstroken. Als er een specifiek punt als onveilig wordt ervaren, dan kunt u een melding maken voor de afdeling Verkeer Beheer via Fixi op de website van de gemeente of via de app: https://www.arnhem.nl/algemeen/Klacht_bezwaar_of_melding/melding_of_kla…
Ook is het mogelijk om de melding telefonisch door te geven via het nummer 0800-1809.

Kan er meer gehandhaafd worden op te hard rijdend verkeer? Handhaving is een taak van de politie. De afdeling Verkeer Beheer van de gemeente heeft met de politie regelmatig overleg over het verkeer en gebruik van de weg. Hier worden ook (structurele) snelheidsoverschrijdingen besproken. Het is echter de politie die de prioriteit bepaalt.

Kunnen er 50 km borden geplaatst worden om de snelheid van het verkeer te verminderen? De gemeente Arnhem streeft in kader van beeldkwaliteit en onderhoud naar zo min mogelijk borden in de openbare ruimte. Er kan wel een Matrixbord geplaatst worden. Een matrixbord geeft informatie over de gereden snelheid aan de weggebruiker. Het bord heeft een goede preventieve werking. De borden hangen ongeveer vier weken en worden daarna weer op een andere locatie geplaatst. Een verzoek voor deze Matrixborden kunt u doorgeven via Fixi op de website van de gemeente of via de app: https://www.arnhem.nl/algemeen/Klacht_bezwaar_of_melding/melding_of_kla…
Ook is het mogelijk om de melding telefonisch door te geven via het nummer 0800-1809.

Parkeren

Kan er gekeken worden naar nieuwe parkeervoorzieningen i.v.m. parkeeroverlast? Het beleid van de gemeente is om zo min mogelijk groen te verwijderen en zoveel mogelijk groen te behouden.

Groen en openbare ruimte

Kan het groen niet regelmatiger worden onderhouden in de wijk? Binnen de gemeente zijn er meerdere niveaus ’s voor het onderhoud van de openbare ruimte. In uw wijk wordt het onderhoud op C niveau uitgevoerd, dit is een gemiddeld niveau. Dit kan betekenen dat het gras wat langer is, en dat er onkruid en zwerfafval te zien is in uw omgeving. Zwerfafval is een onderdeel waar u zelf en uw buren invloed op hebben, omdat dit ook te maken heeft met gedrag. Als u iets ziet in de openbare ruimte wat niet in orde is, kunt u dit melden bij de gemeente. Voorbeelden hiervan zijn gedumpt afval, defecte container, kapot straatmeubilair, defecte verlichting of een scheve stoeptegel. U kunt een melding maken via Fixi op de website van de gemeente of via de app: https://www.arnhem.nl/algemeen/Klacht_bezwaar_of_melding/melding_of_kla…
Ook is het mogelijk om de melding telefonisch door te geven via het nummer 0800-1809

Ontmoeten jeugd

Voor de jeugd zijn er te weinig ontmoetingsplekken, kunnen hier meer plekken voor gecreëerd worden? Naast de Playground is er inmiddels ook een skatepark en pumptrack gerealiseerd. Er is een nieuwe plek gevonden voor de JOP (JongerenOntmoetingsPlaats). Deze staat nu in de groenstrook aan Burgemeester Matsersingel/Marga Klompélaan. We blijven ook kijken naar nieuwe plekken waar de jeugd elkaar kan ontmoeten.

Duurzaamheid

Team Leefomgeving is indirect betrokken op het onderwerp duurzaamheid, maar zorgt wel voor de verbinding tussen bewoners en de inhoudelijke collega's binnen de gemeentelijke organisatie.

Is het mogelijk om straatverlichting gebruik te laten maken van zonne-energie? De stroom die gebruikt wordt voor de algehele openbare verlichting in Arnhem is groene stroom, deze wordt opgewekt door zon en wind. Er is straatverlichting verkrijgbaar die via zonne-energie kan branden. Deze wordt in Arnhem nog niet toegepast, omdat er nog niet genoeg energie mee wordt opgewekt om de straatverlichting in de winter tussen 16:30 uur en 8:00 uur te laten branden.

Kan ‘s nachts de straatverlichting meer gedimd worden en door het gebruik van sensoren de verlichting feller branden als er verkeer langs komt? Op sommige locaties worden er al sensoren gebruikt. Bij beweging gaat het licht feller branden, als er geen beweging is, wordt het licht terug gedimd naar 30% of zelfs 10%. Dit gebeurt al op een aantal fietspaden, o.a. Huissensedijk en rondom Olympus Campus. Er wordt gekeken of dit ook op hoofd en/of verkeerswegen kan worden toegepast. In het algemeen wordt de openbare verlichting ’s nachts gedimd. Het licht wordt gedimd vanaf 23:00 uur en 01:00 uur tot 05:00 uur. Als de verlichting gedimd is, zitten we onder de norm zoals die gesteld is. Door het toepassen van LED verlichting is de afgelopen jaren het energieverbruik met 40% verminderd.

Ontmoetingsplekken

Er is veel vraag naar ontmoetingsplekken en activiteiten. We kijken naar de mogelijkheden van het creëren van nieuwe ontmoetingsplekken in 2022-2023 Misschien zijn alle huidige ontmoetingsplekken nog niet bij u bekend.

Hieronder vindt u een overzicht van de ontmoetingsplekken binnen Rijkerswoerd, Kronenburg en Vredenburg:

Kronenburg

De Madser Centrum voor alle jongeren uit Arnhem vanaf 14 jaar Kronenburgbusbaan 25, 6831 EJ Arnhem

De Fontein Ontmoetingsruimte voor alle bewoners van Kronenburg (bewoners uit Rijkerswoerd en Vredenburg zijn natuurlijk ook welkom) Croydonplein 388, 6831 LE Arnhem

Rozet bibliotheek Bibliotheek, ontmoetingsplek, cursussen en trainingen Kronenburggalerij 7, 6831 ET Arnhem

Rijkerswoerd

Boerderijcafé de Hooijmaat Horeca locatie op het terrein van Stadsboerderij de Korenmaat Marius van Beeklaan 5, 6836 WD Arnhem

Stadslandbouw Mooieweg Vrijwilligersorganisatie, telen o.a. verse groenten voor de Voedselbank Mooieweg 17, 6836 AC Arnhem

Sport- en Wijkcentrum Rijkerswoerd Sportcentrum met ruimte voor ontmoeting voor jong en oud De Pas 44, 6836 BK Arnhem

De Kemphaan In ontwikkeling: er wordt gewerkt aan een programma voor jongeren op deze locatie. Mr. J.M. de Kempenaersingel 6, 6836 MH Arnhem Boven gymzaal bredeschool

Pluspunt Ontmoetingsplek voor ouderen Henry Dunanthof 3, 6836 KR Arnhem

Stichting Rumah Baru Ontmoeting op initiatief van Indisch/Molukse bewoners. Iedere 4e vrijdag van de maand. Iedereen is welkom. Mr. P.S. Gerbrandysingel 45, 6836 KS Arnhem AC Rijkerswoerd SIZA 

Vredenburg

Wijkcentrum de Vredenburcht Ontmoetingsplek voor jong en oud. Mogelijkheden om te sporten, ontmoeten en overleggen. Slochterenweg 29, 6835 CD Arnhem

De Petersborg Locatie van de SWOA, stichting welzijn ouderen Arnhem, diverse activiteiten Slochterenweg 40, 6835 DX Arnhem

Rijnlandflat Ontmoetingsruimte Ontmoeting en activerend werk Stedumhof 90, 6835 MG Arnhem

Islamitisch Cultureel Centrum Nour Al Houda Groningensingel 1191, 6835 HZ Arnhem