Nieuwsbrief Stadslandbouw Mooieweg december 2021

We naderen alweer het einde van dit kalenderjaar. We oogsten niet meer voor de Voedselbank, maar werken nog wel volop op het land. In de kassen hebben we bladgroenten gezaaid en geplant, zodat we vroeg in het voorjaar alweer kunnen oogsten voor de Voedselbank.


In deze nieuwsbrief lees je weer over onze activiteiten in de afgelopen tijd. We wensen iedereen alvast een goede afsluiting van dit jaar en hopen je in 2022 weer te zien aan de Mooieweg!

Groenteproductie

De afgelopen maanden hebben de daggroepen zich geconcentreerd op “hun eigen” veld. Dat heeft geleid tot meer overzicht en plezier in het werk. Het land ligt er dan ook prima bij. Ook van het teeltverloop in dit jaar valt weer veel te leren, zowel van de successen als de tegenslagen. Afgelopen jaar bracht ons een recordlevering aan bladgroenten en een triest dieptepunt  bij de opbrengst van de bonen. Met elkaar hebben we in de daggroepen het jaar geëvalueerd. Dat heeft geleid tot een mooi overzicht en is de basis geweest voor het nieuwe teeltplan 2022.

De laatste maanden is er extra aandacht geweest voor de composthopen, de opbrengst vinden we nu al op het land terug. Als grote winterklus pakken we het fruitgedeelte en de windsingels aan. Bovendien wordt er hard gewerkt aan de boomsingels langs het steenpad en worden de contouren van een bloemenpluktuin langzaam zichtbaar. Daarover hiernaast meer.

Reader biologische teelt

Onze dagcoördinator Hubert Bastiaens stelde een reader samen voor de cursus ‘biologisch tuinieren bij de Stadslandbouw’ die we volgend jaar zullen gaan geven. In eerste aan onze groep coördinatoren, die behoefte bleken te hebben aan meer verdiepende kennis. Op een later tijdstip staat de cursus ook open voor vrijwilligers.

Voor wie zich nu alvast wil verdiepen in de biologische teelt is er deze zorgvuldig samengestelde reader, met informatie over allerlei teeltaspecten, toegespitst op de specifieke situatie aan de Mooieweg.Het belang van een gezonde, voedselrijke bodem, vruchtwisseling en combinatieteelt komen aan bod, maar ook allerlei andere onderwerpen, variërend van zaaien, uitplanten en onkruid wieden tot oogsten, bodemtypes en het bestrijden van ziekten en plagen. 

Wij zijn Hubert erkentelijk voor zijn grote inzet en enorm trots op het resultaat! De reader is te vinden op onze website.

Project kruiden, bloemen en klein fruit
Behalve groenten, telen we bij de Stadslandbouw ook kruiden, bloemen en klein fruit (frambozen, bessen etc). De opbrengsten vielen tot nu toe echter wat tegen. Door de mindere bodemstructuur in het fruitgedeelte, maar ook doordat er te weinig vrijwilligers waren om het onderhoud goed uit te voeren. Door de recente forse aanwas van vrijwilligers kunnen we dat nu anders aanpakken. We gaan drie ploegen opzetten voor het onderhoud. 
Van de gemeente ontvingen we subsidie uit het programma Eetbaar Groen, zodat we kunnen investeren in de bodemstructuur en de aankoop van plantmateriaal; circa 50 fruitbomen en 40 fruitstruiken.
We zijn heel blij met deze gemeentelijk bijdrage en kijken er naar uit om volgend jaar ook klein fruit en kruiden aan de Voedselbank te kunnen leveren. Een deel van de bloemen kan geoogst worden tijdens Zelfoogst Zaterdagen en de rest is voeding voor bijen en overige insecten. En voeding voor het oog natuurlijk, want al die bloemen zien er prachtig uit!

 

Kunst op de Keet

n Rijkerswoerd en andere wijken in Arnhem-Zuid is relatief weinig te doen voor jongeren. Daarom organiseerden we samen met Rijnstad Jongerenwerk het project ‘Kunst op de Keet’. Samen met de Arnhemse street-art kunstenaars Sander Dolstra en Erik Snelder maakten jongeren uit Arnhem-Zuid, in de leeftijd van 10 tot 16 jaar, twee graffiti muurschilderingen op onze keet en bijenstal. Wijkplatform Rijkerswoerd, Wijkplatform Vredenburg en het Postcodeloterij Buurtfonds steunden het project met een financiële bijdrage.

Tijdens drie workshops in oktober maakten de jongeren een aantal ontwerpen en sneden graffiti-stencils uit. Circa 60 bezoekers van de Open Dag op 9 oktober stemden op het mooiste ontwerp voor de bijenstal. In de laatste workshop spoten circa 12 jongeren de graffiti-kunstwerken met de spuitbus op panelen. TV Arnhem kwam nog langs voor een reportage.
Het resultaat is prachtig geworden: twee kleurrijke eye-catchers met bloemen, bijen en groenten! Als het hek openstaat kun je ze komen bewonderen. Een terugblik met foto’s is te vinden op onze website

Bloembakken winkelcentrum Rijkerswoerd
Eind oktober vulden wij de bloembakken bij winkelcentrum Rijkerswoerd met nieuwe plantjes. De drie bakken zijn eigendom van het Wijkplatform Rijkerswoerd en stonden er al een tijdje wat troosteloos bij. Op verzoek van het wijkplatform gaan we hen nu helpen met het beheer. Twee keer per jaar vullen we plantjes bij en tussendoor houden we de bakken in de gaten. We zetten ook wat eetbare kruiden tussen de bloemen. Daar mag iedereen gerust van plukken en proeven! Lees meer.

Hulp van Present vrijwilligers

In oktober en november verwelkomden we maar liefst twee vrijwilligersgroepen. Op 27 oktober hielpen 25 jongeren met o.a. het uitgraven van bessenstruiken. De klus was onderdeel van hun maatschappelijke stage bij Defensie en ze werden begeleid door militairen in uniform. Op 10 november hielpen circa 12 studenten van Artez mee op het land, als onderdeel van hun Master opleiding 'Practice Held in Common'.
Stichting Present Arnhem bemiddelt voor vrijwilligersklussen in en om Arnhem. De Arnhemse Koerier publiceerde een mooi interview met Henry Witteveen, vrijwilliger bij de Stadslandbouw én ook coördinator bij Present. We hopen in de toekomst vaker Present-groepen te mogen ontvangen.

Open Dag 9 oktober

Onze Open Dag op 9 oktober was weer goed bezocht, met prachtig weer en veel blije gezichten. Onze vrijwilliger René maakte deze mooie foto’s. Nog meer foto’s vind je op onze Facebook pagina.

Stadslandbouw in de media
"Wij willen een plek zijn van en voor de buurt." Onze vrijwilligster Gytha van der Veer werd geïnterviewd door Hilde Wijnen van ArnhemDirect en vertelde meer over onze ideeën voor de Mooieweg als groene ontmoetingsplek. Volgend jaar willen we meer activiteiten gaan organiseren. Zodat er nog meer te zien en te doen is op ons terrein. Lees het interview op ArnhemDirect
Samen voor grond manifest
Op 21 september vroegen 21 jonge, vernieuwende boeren aandacht voor een gezonde en vitale bodem via het Samen voor Grond Manifest van Stichting Aardpeer. Wij onderschrijven dit manifest, want onze bodem is de basis van ons bestaan. 
Word óók bondgenoot van de bodem. Onderteken het manifest op de website van Aardpeer